Bij het vervangen van uw bestaande airconditioningsysteem bieden wij u korting op de door Clean Cool Airconditioning geleverde apparatuur. Wij zullen tevens uw bestaande installatie kosteloos demonteren en afvoeren.
Is uw huidige airconditioningsysteem ouder dan 10 jaar? Dan is er een grote kans dat het is gevuld met R22 koudemiddel. Dit koudemiddel is op dit moment verboden. Dit betekent dat er bij calamiteiten geen service meer verleend mag worden aan het koeltechnische circuit. Tevens biedt een nieuw airconditioningsysteem vele voordelen op gebied van bv. energieverbruik, comfort en gebruikersgemak.
Vraag vrijblijvend bij één van onze verkoop medewerkers naar meer informatie en lees hieronder verder over de regelgeving omtrent het uitfaseren van het R22 koudemiddel.
R22 vanaf 1 januari 2015 verboden!
Vanaf 1 januari 2015 is het bijvullen van HCFK’s verboden. Deze koudemiddelen mogen vanaf 2015 niet langer worden bijgevuld in koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen. BMD Advies raadt u dringend aan te controleren of uw bedrijf deze koudemiddelen toepast en zo ja, op zoek te gaan naar alternatieven daarvoor.
Wat is de reden voor het R22 verbod?
Het koudemiddel R22 is een synthetisch koudemiddel dat gegroepeerd is onder de HCFK’s. Deze Hydrochloorfluorkoolstoffen(HCFK’s) bevatten Chloor dat schadelijk is voor de ozonlaag. Om deze reden is er een aantal jaar geleden besloten om het gebruik van R22 aan banden te leggen.
Wat moet u met uw R22 koelinstallatie doen?
Zoals u weet dient de toepassing van het koudemiddel R22 op 01-01-2015 gereduceerd te zijn tot 0kg ofwel een algeheel verbod op het vullen dan wel bijvullen van koel- en vriesinstallaties. Dit betekend dat, wanneer een installatie kapot gaat en er dient bijvoorbeeld een component vervangen te worden, het systeem niet meer bijgevuld mag worden. Het systeem word dan onbruikbaar met een hoop onheil tot gevolg. Hierom is het dus belangrijk om uw systeem tijdig R22 proof te maken.
U heeft als R22 koelinstallatie houdende verschillende mogelijkheden:
Mogelijkheid 1 – Niets doen
U laat de koel- of vriesinstallatie gewoon door draaien, er van uitgaan dat het systeem lekdicht is en hopelijk niet kapot gaat. In dit geval heeft u niets te maken met het verbod dat op 1 januari 2015 van start zal gaan, en zal nog vele jaren na laatst genoemde datum uw systeem kunnen blijven gebruiken.
Mocht het systeem na 01-01-2015 onverhoopt toch defect raken dan is de kans groot dat uw systeem onbruikbaar zal zijn en alsnog dient te worden vervangen.
Mogelijkheid 2 – Investeren in een nieuwe installatie
U kiest om een geheel nieuwe installatie aan te schaffen dat ontworpen is om met HFK- (Fluorkoolwaterstof) of natuurlijke koudemiddelen te werken. Deze optie is vooral geschikt wanneer de oude koelinstallatie al sterk gedateerd is en bijna aan vervanging toe is. De nieuwe installatie’s zijn, naast dat het functioneert met een (voorlopig) blijvende koudemiddel, ook uitgerust met de meest recente technologieën dat zich uitbetaald in minder energieverbruik. Hierdoor is er in sommige gevallen ook een mogelijkheid voor een subsidieregeling.
Bij het ombouwen naar een natuurlijke koudemiddel zijn er in sommige gevallen ook subsidieregelingen van toepassing. Waardoor het retrofitten een stuk voordeliger kan uitpakken.
Wat is cleaning free-techniek?
De Cleaning Free-techniek heeft dat nadeel niet. Door de techniek kunnen de binnen- en buitenunits van de inverter warmtepompserie op bestaande (R22-) leidingen worden aangesloten, zonder dat vervanging nodig is. Dat scheelt in de kosten.
Heeft mijn installatie R22?
Als u wilt weten of dat uw installatie R22 heeft neemt u gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!