Airconditioningsystemen zijn er in allerlei soorten en maten. Een airco kan koelen, ontvochtigen, verwarmen en de lucht reinigen. Het klimaat in een grote kantoorruimte vergt bovendien een andere aanpak dan uw eigen woonkamer. Wilt u weten welk systeem voor uw woon- of werkruimte het perfecte is? Maak een afspraak, dan komen we bij u langs om de ruimte te bekijken en de mogelijkheden te bespreken.

Mobiele of vaste airco | Plaatsing van de airco | Airco als verwarming

Vaste airco’s: split of multisplit

De vaste airco is er in twee basisuitvoeringen: split of multisplit.

Een splitsysteem bestaat uit een binnen- en buitendeel, die met twee dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze zijn bijna overal te plaatsen en leveren maximale prestaties.

Het multisplitsysteem gaat nog een stap verder. Met dit systeem kunnen verschillende ruimtes (maximaal 6) worden gekoeld of verwarmd met 1 buitendeel. Deze units kunnen ook ventileren, reinigen of ontvochtigen zonder te verwarmen of te koelen. Dit is bovendien per ruimte apart te regelen. Dit systeem is bijzonder geschikt voor grotere kantoor- of winkelprojecten.

Waarom geen mobiele airco?

U kent ze vast, de airco’s op wieltjes. Ze zijn overal te koop, ze zijn goedkoop om aan te schaffen en ze lijken erg handig voor thuis. Maar pas op: de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg. De mate van koeling is teleurstellend. De warmteafvoer gebeurt vaak via een slang uit het raam. Ze produceren veel lawaai en ze zijn storingsgevoelig.

De kwaliteit van een vaste airco is veruit superieur. Duurzaam, veelzijdig, en gewoonweg beter in gebruik. Daarom raden we u ten sterkste aan een vaste airco aan te schaffen.

De op deze pagina beschreven systemen zijn dan ook alle vaste airconditioningsystemen.

De plaatsing van de vaste airco

Aircosystemen kunnen zowel op de vloer als aan de wand of in het plafond worden geplaatst. Hierbij gaat het niet alleen om uw voorkeur, maar ook om de beste toepassing voor uw ruimte. Onjuiste plaatsing kan ertoe leiden dat het aircosysteem faalt of ondermaats presteert. Maak een afspraak, dan komen we bij u langs om uw ruimte te bekijken, zodat we u kunnen adviseren.

Wandmodel

Het wandmodel wordt op de muur geplaatst. De wandmodellen zijn geruisarm en vooral geschikt voor kleinere ruimtes, zoals slaapkamers, woonkamers, praktijkruimtes en kantoren. Eventueel kunnen de wandmodellen voorzien worden van een reukverdrijvend filter, plasmacluster en een luchtreinigingsfilter.

Cassettemodel

Het cassettemodel wordt volledig in het plafond geplaatst en is daardoor vrijwel onzichtbaar in het interieur. De lucht wordt in 4 of 2 verschillende richtingen geblazen, waardoor het gelijkmatig over de ruimte is verdeeld. Het cassettemodel is speciaal geschikt voor grotere ruimtes, zoals kantoren, winkels en horecagelegenheden. Het bevat tevens de mogelijkheid om een kanaal voor verse lucht op de achterzijde aan te sluiten. Cassettemodellen worden ook geleverd met een kleine capaciteit, bijvoorbeeld voor de woon- of slaapkamer.

Airco als verwarming

Als een splitsysteem wordt uitgevoerd met een warmtepomp kan de airco ook ruimtes verwarmen. In dat geval gebruikt de airco warme buitenlucht om binnen als verwarming te dienen. Zelfs bij een buitentemperatuur van ver onder de 0 graden kan er nog warmte uit de buitenlucht worden gehaald. Dat is een goede mogelijkheid om op energiekosten te besparen.